В нашия век на на хиперскорости и екстремности , човекът  изглежда е опитал всичко възможно  за забавление.  Ще ви  разкажем  за някои съвсем нови, уникални, а понякога и опасни активни развлечения, които се появиха в света.

 

 Зоорбинг!

За този вид игра, измислена в Нова Зеландия е  нужна   голяма прозрачна топка – Зорба, пълна с вода , с въздушна линия в средата за зорбовантите. Топката пускат от естествен или изкуствен наклон, с дължина около половин миля . Зорбовантите  напуснат топката в подножието на склона, доволни  и изгубени във времето и пространството.

Плуване в студена вода

Това увлечение завладя  може би целия свят и е наречено „плуване на  полярни мечки или моржове.“ Плувците прекарват  в ледена вода няколко минути, защото по-дългия  престой в ледената вода може да предизвика  хипотермия. Този вид екстремно  увлечение проверява  участниците на издръжливост, заставяйки ги да се потопят в ледената вода с главата напред.

Гмуркане с големи бели акули

През последните години в крайбрежните води на Америка, Австралия и Южна Африка за феновете на гмуркането  предлагат  гмуркане с огромни 4000-килограмови големи бели акули.Желаещите се обличат в скуба-костюми и  в здрави клетки се спускат   до известна дълбочина. Задачата на водолазите  в дадения случай  е да осъществят контрол върху сърцебиенето, тъй като научно е доказано, че акулите често атакуват тези, на които сърцето бие по-бързо …

Катерене по мостове

Катерене по мостове – градска  версия на катерене – в последните години е широко разпространена в големите градове, където има големи мостове и разрешение от властите да се вдигне моста. Пример на мост за катерене може да бъде Sidneevsky мост. Вдигането  на този мост отнема около 4 часа и включва известен риск. Наградата за мостолазещият е  опияняващата  височина и прекрасна гледка към града, растилащи се  в краката му.

Кайтсърф

Кайтсърф или кайтбординг – новата екстремни прищявка, като сърф, където платното се използва като хвърчило.  Кайтсърф изисква  силен вятър, но не на всички ветровити плажове  спорта е разрешен, поради изключително високата му опастност.

Heli-ски

Така наричат един от видовете каране на ски или сноуборд, с разлика от прототипа , че скиорите се спускат от планината по  едни  напълно непознати  и необорудвани маршрути. На върха на планината хели-ски ентусиастите  качват  с хеликоптер, а  слизайки  по такъв рискован начин, скиорите получават  несравним адреналин.

Фри-клаймбинг

В превод от английски името на това ескстремно забавление звучи като  свободно катерене. Така наричат  скалното  катерене без  специално оборудване, което носи и името “ фри-соло „. Към този спорт са склонни опитните катерачи, които са уморени от еднообразните  лифтове, и смелчаци, които пренебрегват закона за гравитацията.

Сенд-бординг

Този вид екстремно развлечение, който е хибрид на сърфа и  борда е широко разпространен в пустинните райони на Намибия, Южна Африка и Перу. От върха на пясъчна дюна ентусиастите  на сенд-бординга се спускат върху дъска  надолу , повтаряйки формите на сноу- борда, и при  това  извършват движения , подобни на движенията  сърфистите по вълните.