Здраве

Черният хляб не винаги е полезен, вижте кога крие опасности

Много експерти препоръчват при диабет тип 2 хората да консумират черен вместо бял хляб.

Според диетолога Майкъл Мосли, трябва да се проявява особено внимание при избора на този продукт, съобщава информационният сайт „Експрес“.

Осем храни и напитки за регулиране на кръвната захар

Някои от видовете черен хляб може да доведат до повишаване нивата на кръвна захар, предупреждава той.

Експертът твърди, че много от видовете черен хляб в търговската мрежа съдържат различни добавки – подобрители на вкуса, които може да повишат нивото на кръвната захар. За хората, страдащи от диабет, е по-полезно да консумират не хляб, а пълнозърнести храни (киноа, булгур, ръж, ечемик, кафяв ориз, елда), както и бобови растения.

Тези продукти съдържат сложни въглехидрати, които препятстват резките промени на нивото на кръвна захар, както и фибри, поддържащи стомашната микрофлора. Много е важно да се намали до минимум консумацията на сладки неща, торти, плодови сокове и газирани напитки.