Здраве

Естествени средства с които да се справите срещу главоболието

Много хора се оплакват ежедневно от главоболие. Признаците могат да бъдат различни: от тъпа до пулсираща  болка с прищракване, която нарушава нормалния работен процес и ежедневните дейности. Ако главоболието е хронично, то е наложително да се посети медицински специалист, за да се установи причината. В някои случаи болките в главата са симптом на определено заболяване.

Но ако имате главоболие, което е провокирано от стрес, дехидратация, прием на по-големи дози алкохол, спазване на режим за отслабване или промяна в атмосферните условия, не посягайте към хапчетата; първо опитайте да се справите с естествени средства.

  • Лавандулово масло

В народната медицина то е популярно със своите аналгетични и седативни свойства. Скорошно проучване, публикувано в медицинско списание European Neurology, сочи, че облекчава дори и мигренозната болка по-добре от плацебо.

Всеки може да си купи масло от лавандула от аптека или дрогерия и да сложи само няколко капки върху дланите или китките. Както и с него да се масажира леко в слепоочията.

  • Масло от мента

Ментолът в ментата помага за отпускане на нервите, които причиняват главоболие. Как да се използва?

Сложете няколко капки масло от мента върху фин памучен плат и вдишайте дълбоко. Или си направете ароматен компрес с мента и го сложете на челото само за 5 минути.

  • Облегнете главата си върху книга

Главоболието от нервно напрежение често възниква в мускули, свързващи шията и задната част на главата. Позиционирането на задната част на главата към ръба на книгата и навеждането на брадичката надолу към гърдите  разтяга идеално малките стегнати мускули и облекчава болката в главата.

  • Магнезият върши чудеса

Научни доказателства сочат, че недостигът на определени хранителни вещества може да бъде важен фактор при атаки на болки в главата.

Американски изследователи доказват, че почти половината страдащи от пристъпи на главоболие имат ниски нива на магнезий. Приемът на богати с магнезий храни, като зелени листни зеленчуци, както и на добавка, намалява честотата и тежестта на болковите атаки в главата.

  • Масаж на главата

Това е просто и лесно. Дори и да няма никой наоколо, който да го направи вместо вас, то просто се концентрирайте върху слепоочията си и натискайте там  бавно с кръгово движение.

  • Релаксация и визуализация

Техниките за релаксация са ефективни за справяне с главоболието при стрес и дехидратиране.  Просто легнете неподвижно, вдишвайте и издишвайте бавно и/или използвайте визуализации, докато свивате и отпускате различни мускулни групи, като започнете от пръстите на краката и  стигнете до главата. Визуализирайте болката като цвят или число и променете цвета от черно и сиво към ярки бели и жълти цветове.

Вярваме, че тези съвети ще ви бъдат от полза, ако страдате от главоболие. Но не забравяйте, че е хубаво да се консултирате с лекар, ако проблемът е хроничен.