Особеността на пилешкото филе е, че то само по себе си е много сухо месо. Това е главно оплакването на спортисти – културисти, които, за да натрупат мускулна маса, трябва да включат много пилешко филе в диетата си. Има обаче безброй начини за приготвяне на сочно филе. Много от тях са много сложни, но тази рецепта не е от тях. Приготвя се доста просто и бързо, а съставките са евтини и могат да се намерят в почти всеки хладилник. Това ястие може да стане основно за нова година или всеки друг празник.

Съставки:

• 1 пилешко филе
• 30 грама доматено пюре
• 2 пресни ябълки
• Соев сос
• червен пипер
• захар
• Сол, черен пипер, подправки

Стъпка по стъпка инструкции за готвене:

1. Пилешкото филе трябва да бъде нарязано на парчета от 2-3 см. Парчетата не трябва да са твърде големи или прекалено малки. В първия случай ястието ще се превърне в неразбираема каша, а във втория, месото просто няма да се запържи.

2. След това парчетата филе трябва да се овалват в брашно. Това ще създаде хрупкава коричка, която поддържа месото сочно при пържене, тъй като не изтича сок. Той остава вътре.

3. Запържете парчетата пилешко филе в тиган за 2-3 минути. На този етап добавете сол, черен пипер и не забравяйте за паприка. Тя ще придаде красив червен цвят на ястието.

4. Смесете 30 грама доматено пюре с около 50 милилитра вода. По-добре е да вземете висококачествена доматена паста, тъй като евтините често придават на ястието неприятен горчив вкус.

5. Нарежете ябълката на малки парчета от 1-2 см.

6. Изсипете сместа от доматено пюре и водата при филето и добавете ябълките. Разбъркайте, покрийте и оставете за 3-4 минути.

7. След няколко минути разбъркайте отново, така че ябълките да се разпаднат и да станат сос. Те вече са накиснати в доматено пюре, така че те лесно се превръщат в течно състояние при обикновеното разбъркване.

8. Добавете две супени лъжици соев сос и оставете за още 7-8 минути, покрити. На този етап можете да добавите и люти чушки, за любителите на пикантна храна или всякакви други подправки, които смятате за вкусни и подходящи за това ястие.

9. След 7-8 минути отворете капака и добавете две чаени лъжички захар. Разбъркайте, за да разтворите захарта.

10. Това е всичко, изключете печката и го оставете да почине няколко минути. След това можете да го сервирате с ориз или други гарнитури.

Това е всичко! Рецептата е много проста, а приготвянето й отнема не повече от половин час. Резултатът е сочно пилешко филе, което е подходящо не само за ежедневната диета, но и за празничната трапеза. Рецептата е особено подходяща за тези, които трябва да включват много пилешко филе в диетата си. Приятен апетит!